En digitaliserad värld

Digitaliseringens möjligheter ökar, tekniken blir allt mer viktig både privat och i jobbet. Internet innebär nya mönster för bland annat inköp, arbetsliv och den sociala samvaron. IT- användningen har också lett till förändringar i hur och var människor arbetar. Möjligheterna att använda IT i företag har aldrig varit större. Efterfrågan av teknisk och innovativ produktivitetsutveckling ökar och lösningar för bättre samverkan gör att arbetet blir mer flexibelt. Vi har redan sett en ökning på till exempel distansarbete, webbaserade möten och fjärrstyrda arbetsmaskiner.

Nya användningsområden för IT utvecklas hela tiden och digitaliseringen påverkar både samhällsutveckling och människors vardagsliv, och inte minst har det en positiv inverkan på miljön. Men allt positivt är inte helt enkelt- med alla de fantastiska möjligheter digitaliseringen för med sig följer också en osäkerhet som kräver kompetens.

IT-chefernas arbete handlar allt mer om att identifiera och bearbeta innovation, varvid det idag inte räcker att ha IT-kompetensen i källaren utan som en aktiv del i företagens ledningsgrupper. Den stora förtjänsten ligger i att skapa ett större medvetande i takt med att vår värld blir alltmer digitaliserad.

Ett företag som vill ligga i framkant och leda innovation i mobila och flexibla arbetslösningar kommer lyckas bäst om de känner igen och kan anpassa sig till det nya tekniklandskapet och dess förändringar. Här listar vi några av de absolut viktigaste förändringarna som IT-chefer och företag bör ha span på:

# 1 Smarta maskiner

Detta bygger på en artificiell intelligens för att hjälpa människor i beslutsfattandet. Med avancerade algoritmer kommer maskinerna kunna förstå sin omgivning, lära in, och agera självständigt. Autonoma fordon, avancerade robotar, virtuella personliga assistenter och smarta rådgivare existerar redan och kommer fortsätta att utvecklas snabbt. Smarta maskiner kommer kunna ta plats för människan i farliga miljöer eller finnas i rena tillverkningsprocesser. Eran av smarta maskiner kommer påverka människan mer än något annat skede i historien av IT.

# 2 Moln tjänster

Sammanstrålningen av molnet och mobila datorer kommer att fortsätta att främja tillväxten av centralt koordinerade program som kan levereras till alla enheter. Med tiden kommer applikationerna att utvecklas och stödja användning av flera enheter samtidigt. Två-skärms fenomenet idag fokuserar på att samordna tv-tittande med hjälp av en mobil enhet. I framtiden kommer spel och företagsapplikationer använda sig av flera skärmar och utnyttja bärbara enheter samt andra anordningar för att leverera en förbättrad upplevelse och arbetsprocess.

# 3 Anpassa den uppkopplade världen med säkerhet

Sakernas Internet (IoT) och mobila enheter har gjort att tillgången till data kan ske var som helst och när som helst. Samarbeten mellan anställda har blivit allt viktigare. Delning av verktyg och filer samt den ständiga åtkomsten till kollegor och kunder gör att anställdas mobila enheter måste betraktas som dörröppningar och inte destinationer. Det är data som måste säkras och inte den mobila enheten.

Förändringar i omvärlden sker hela tiden och kräver en fungerande och optimerad IT-lösning som lyfter företagets processer och hjälper företaget att skapa konkurrensfördelar. Det är viktigt att ha en kontinuerlig bevakning och uppföljning på företagets alla funktioner, IT-avdelningen har tillgång till Big data och tillsammans med förenade kommunikationsverktyg kan produktiva mätningar utföras som hjälper företaget att förbättra sina arbetsprocesser.


Relaterade inlägg

Lär känna Jonathan Nordgren

”På Goodfellows är vi som en stor familj. Jag gillar att kunna kalla mina kollegor för vänner och att verkligen… Läs mer »

Goodfellows golfen 2021 är avgjord!

Vi vet alla hur magiska sensommardagar vi får njuta av ibland – precis så bra hade vi det… Läs mer »

Lär känna Kristoffer Skarström

Jag är Success Manager. I min roll så säkrar jag Goodfellows framgång inom en mängd områden. Jag är spindeln i nätet på kontoret som alltid är redo för att ta hand om en ny uppgift eller bolla frågeställningar med mina kollegor. Läs mer »

Gå till alla inlägg »