Hur står det till med dina lösenord?

Vi är många som fasar över när det där meddelandet skall komma – det är dags att byta lösenord. En gång till, vi skall komma på ännu ett lösenord som har stora och små bokstäver, siffror, specialtecken och som ingen annan kan lista ut men som du själv måste komma ihåg, och ja, det får inte vara samma som du använt de senaste åren… Sen, nästa måndag när vi ska öppna upp datorn efter helgen så är minnet blankt. Puuuhhh… Dessutom är det ju numera inte ett lösenord vi skall komma ihåg – för vi skall absolut inte ha samma lösen överallt.

Ja det är jobbigt – men ack så viktigt. För vi skulle ju inte sätta in sånt där innerdörrs-lås i ytterdörren, ett sånt som det räcker att man har en ny-vässad blyertspenna eller en skruvmejsel för att öppna, eller hur?

Idg har publicerat en artikel med en undersökning från Australien där man tittat närmare på 234,000 användarkonton. Den visar att 26% av alla lösenord är undermåliga och lätta att gissa sig till. En blandning av datum och årstider är ett av de vanligaste förekommande lösenorden. Även Password123 dyker upp obehagligt många gånger.

Hur ska vi göra då?

Först och främst är det viktigt att vi byter lösenord, då och då, gärna ett par gånger per år samt att vi har lösenord som inte är lika lätta att lista ut. Dessutom är det viktigt att vi inte har samma lösenord överallt.

Genom att hitta ett eget system för att bygga lösenord kan du kombinera det enkla att komma ihåg samtidigt som du gör det omöjligt (i princip i alla fall) för andra att lista ut.

  • Ett lösenord skall vara enkelt att komma ihåg, men endå komplext. Ett tips är att komma på en ramsa och ta ut första bokstaven i varje ord och lägga till specialtecken och siffror, exempelvis ”bä bä vita lamm” kunde bli ”bbvlhdnu!007!åäö”
  • Längden på lösenordet är också viktigt samt att det inte finns med i en ordlista. Detta kan ha väldigt stor betydelse om någon försöker knäcka lösenordet.
  • Ett annat bra tips är att använda svenska tecken i lösenordet eftersom många av lösenordsknäckarprogrammen är utvecklade av folk som inte bor i Sverige så koller de inte efter lösenord med svenska tecken (åäö).
    (källa: pcforalla.idg.se) 

Hur ser det ut med lösenorden hos er? Är det dags att påminna kollegorna om vad som gäller hos er så vi slipper obehagliga överaskningar.

Om ni vill ha fler tips, idéer eller hjälp kring era IT-utmaningar varmt välkommen att kontakta oss


Relaterade inlägg

Säkerhets­utmaningarna för 2018

Nytt år betyder nya säkerhetshot. 2017 var ett tufft år för IT-säkerheten, men 2018 riskerar att bli ännu värre. Metoderna… Läs mer »

En digitaliserad värld

Digitaliseringens möjligheter ökar, tekniken blir allt mer viktig både privat och i jobbet. Internet innebär nya mönster för… Läs mer »

Vår grymma Good fellow – Petter Andrée!

Säg hej till Petter Andrée — Supporttekniker på Goodfellows Låt oss presentera fotbollsfantasten, musik-experten och inte minst it-teknikern. Petter blev… Läs mer »

Gå till alla inlägg »