#CES2018 sista dagen och summering av veckan

"

Det som började med mer än en skur avslutades i dur – vi summerar en spännande vecka med både vackert väder och mycketspännande intryck.

 

Läser vi media och artiklar som skrivs från mässan så framgår det att mässan i år skiljer sig en del från tidigare. CES står för Consumer Electronics Show och har historiskt varit en skådeplats för de gadgets som du senare under året kan köpa i butik eller på nätet. I år har det, enligt vissa, varit mer av prototyper och visioner. Artikel om CES , vilket skulle kunna tolkas som en signal på att digitaliseringen slår igenom med full kraft och nu är innovationstakten på maxfart.

När vi summerar våra intryck och försöker sammanställa vad vi ser är de stora ”take-aways” som kommer vi fram till fyra områden

 

  1. AI (Artificiell intelligens) och Automation (robotisering)

"Företag och samhälle kommer befinna sig i en digitaliseringsomställning under en lång period. Under tiden kommer vi se övergångslösningar på flera områden där initialt ”enklare” uppgifter kommer utföras av robotar och digitala assistenter, många uppgifter automatiseras och resurser frigöras. Detta skapar många utmaningar där vi även i SMB sektorn kommer behöver frigöra personal och kollegor som kommer ersättas av billigare (och effektivare) digitala resurser.

För oss i ledningen i dessa bolag krävs det att vi har digital utveckling på vår dagliga agenda om vi skall kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga. Det gäller både vad gäller vår möjlighet att slå våra konkurrenter i försäljningsperspektiv som det gäller att kunna attrahera rätt personal.

 

  1. Transport och logistikbranschen förändras

"I takt med att konsumtionsbeteendet hastigt förändras behövs nya lösningar för logistikflöden. Samtidigt skapar miljö- och trängselbehov krav på bilfria städer.

Drönare och olika typer luftburna transporter kommer inom kort vara betydligt vanligare samtidigt som sharing-lösningar kommer bli betydligt vanligare och enklare att konsumera.

Som företag behöver vi tidigt analysera våra möjligheter att nyttja dessa möjligheter och kanske redan nu anpassa våra affärsmodeller så de hänger med när förändringen sker. Om vi är ute i god tid och är med och lär våra kunder nya beteenden så kommer risken minska avsevärd när förändringen är ett faktum.

 

  1. Smarta hem och smarta företag

Detta hänger givetvis ihop med AI och Automatisering men vi vill ändå sätta detta som en egen punkt. Möjligheterna med IOT (”allt är uppkopplat”) och 5G tekniken innebär att vi kommer kunna styra och kravställa i princip allt på kontoret och hemmet. Detta öppnar upp för många nya konkurrenter, lokala så väl som globala. Det gäller att vara med och redan nu börja titta på hur vi kan ta plats i de digitala assistenterna som Google Home och Alexa.

 

  1. Människors hälsa (och husdjurs)

"

 

I takt med att vi får mer och mer tid över kommer vi lägga mer och mer tid på oss själva. Även här kommer AI och automation förändra oss. Uppkopplade enheter ges möjlighet att konstant monitorera våra kroppar, vår hälsa och komma med proaktiva och preventiva åtgärder. Detta kommer också kunna kopplas till oss som arbetsgivare som kommer vilja säkerställa att alla de som vi slutligen har kvar som anställda mår så bra och är så effektiva som möjligt.

Även våra husdjur kommer kunna kopplas upp på detta sätt. Här skapas stora affärsmöjligheter då vi generellt tenderar att spendera rejält med pengar på våra djur.

 

 

 

CES – ”konsument elektronisk mässa” – har nog som många säger flyttat fram sin position. Men det har nog mycket att göra med det faktum att gränserna suddas ut mellan klassiska gadgets och tjänster och produkter. Detta till trots så kunde mässan visa upp rejält med ”vanliga” gadgets och inte minst laddkablar, mobilskal och selfie-sticks mm. Här är en bra sammanställning över de bästa gadgets på mässan.  Här är alla gadgets

 

Slutligen kan konstateras att Las Vegas är en stad med stora kontraster. Samtidigt som vi ser framtidens robotar och tjänster så har vi klassiska gamla internet-stationer tillgängliga på hotellen. Här ser ni Oliver och Håkan som skall surfa lite

 width=

 

Vi tackar för oss och ser fram emot att ses hemma i Sverige. Vi kommer tillbaka i digitaliseringens agenda med både seminarier och andra spännande aktiviteter under våren.

 

Fem av oss på Goodfellows kommer under 2018 års upplaga av CES rapportera dagligen direkt från mässan. Vi kommer fokusera på att se vilka trender som kan vara relevanta för oss och våra kunder i Sverige. Vi kommer sända live via www.facebook.se/goodfellowsab och dagligen publicera en kort summering på www.goodfellows.se/nyhetsrum


Relaterade inlägg

5 tips på vägen till innovation

Många pratar om kreativitet; att vara kreativ på jobbet, kreativa arbetsmiljöer och kreativa team. Det är känt att… Läs mer »

Goodfellows är stolt sponsor till Ung Företagsamhet

Goodfellows stöttar nästa generations entreprenörer!  Förutom att Goodfellows hjälper små- och medelstora bolag att frigöra tid och fokusera på sin… Läs mer »

Hur står det till med dina lösenord?

Vi är många som fasar över när det där meddelandet skall komma – det är dags att byta lösenord. En… Läs mer »

Gå till alla inlägg »