5 tips! Bli IT-smart i sommar

Semestertider är här och oavsett om du njuter av ledigheten eller håller ställningen på ett halvt öde kontor, vill vi att du ska vara IT-smart. Albin, en av våra IT-tekniker på Goodfellows, delar fem tips som är lika smarta som de är säkra. Förbered dig för semestertider med råd som gör livet enklare och tryggare både för dig och dina kollegor.

1. Aktivera autosvar på din mejl

Att aktivera autosvar på din mejl är ett enkelt sätt att hålla dina kollegor och kontakter informerade om att du är borta och njuter av solen. Följ dessa enkla steg för att aktivera autosvar:

1. Öppna inställningar i Outlook
2. Gå till E-post > Autosvar.
3. Ange start- och slutdatum för autosvaret.
4. Skriv ditt meddelande.
5. Spara ändringarna.

>> Klicka här för att kolla in Microsofts detaljerad guide

Förslag på meddelande:

”Hej! Jag är på semester från [datum] till [datum]. Under denna period kommer jag inte att läsa mina mejl. Vänligen kontakta [kollegans namn] på [kollegans e-post] för brådskande ärenden. Trevlig sommar!”

2. Se upp för phishing

Under semestern är kontoret ofta mindre bemannat, vilket bedragare älskar. De utnyttjar denna tid för att försöka lura dig med phishing och andra bedrägerier. Vi har några enkla tips för att hålla dig säker:

Phishing: Bedragare skickar ofta falska mejl som ser ut att komma från betrodda källor. Var extra uppmärksam på misstänkta meddelanden och klicka inte på länkar eller öppna bilagor från okända avsändare.

Falska fakturor: Bedragare kan utnyttja att många inte är på plats för att skicka falska fakturor. Kontrollera alltid avsändaradresser och jämför med tidigare fakturor gällande företagsnamn, adress, kontaktinformation, bankuppgifter, innehåll, logotyp och layout.

Ta det lugnt! Ofta skickas dessa mejl med korta utgångsdatum eller uppmaning att agera direkt. Känns något skumt? Då är det nog skumt.

Tips! Lista godkända leverantörer, kontaktpersoner och mailadresser som alla kan få tillgång till innan ni går på semester.

3. Surfa säkert

Under semestern är det viktigt att upprätthålla goda surfvanor för att skydda din information. Här är några tips för att surfa tryggt, oavsett var du befinner dig:

Använd inte offentliga nätverk: Offentliga Wi-Fi-nätverk kan vara osäkra. Välj istället att koppla upp dig via din mobils nätverk. Om du inte kan använda mobilen och måste ansluta till ett offentligt nätverk bör du använda en VPN-tjänst.

Använd inte offentliga datorer: Offentliga datorer kan vara infekterade med skadlig programvara. Undvik att logga in på känsliga konton.

4. Säkra din smartphone

Din smartphone innehåller mycket personlig information, så se till att den är skyddad. Här kommer några enkla tips:

Aktivera skärmlås på mobilen: Använd ett lösenord eller t.ex. fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att skydda din telefon.

Aktivera hitta min iPhone/Android: Gör det möjligt att hitta och fjärrstyra din telefon om den försvinner. På iPhone, aktivera ”Hitta min iPhone” och på Android, använd ”Hitta min enhet.”

Aktivera tvåstegsverifiering: Lägg till tvåstegsverifiering även på dina privata konton. Tvåstegsverifiering kräver en extra verifieringskod utöver ditt lösenord, vilket gör det svårare för obehöriga att komma åt dina konton.
>> Klicka här för guide till tvåstegsverifiering för Apple-ID
>> Klicka här för guide till tvåstegsverifiering för Google-konto
Du kan även aktivera tvåstegsverifiering i inställningar för de flesta apparna på din mobil.

5. Spara energi

Sist men inte minst, tänk på miljön och spara energi under semestern. Här är några enkla tips för att göra både planeten och ditt kontor gladare:

Stäng av datorer och annan elektronik på jobbet: Låt kontoret vila. Stäng av datorer, skrivare och annan elektronik innan du går på semester. Detta sparar energi och minskar även risken för att din dator utsätts för cyberattaker när du inte är där.

Ha en fantastisk sommar!

Hälsningar, Albin Bodri
IT-tekniker